Studenthälsan hade fått i uppdrag från Högskolan i Halmstad att satsa på förebyggande hälsovård för nya och ensamma studenter som följd av ökad psykisk ohälsa bland studenter under pandemin. Projektet statades upp tillsammans med min grupp med mål att ta fram ett koncept på en digital tjänst som kunde användas av studenter på Högskolan i Halmstad för att förebygga ensamhet. Projektet genomfördes med fyra studenter och en representant från Studenthälsan, projektet planerades med ett GANTT-schema och utfördes i sprintar kopplat till agil projektledning. Vi utvecklade ett koncept som skulle fungera som en plattform där studenter på högskolan skulle få möjligheten att gå med i grupper som kretsade runt fritidsintressen. Projektet avslutades med att vi tog fram en prototyp som skickades till en utvecklare och lämnade över dokumentationen för projektet till Studenthälsan.
​
Lärdomar
Projektet gav mig viktiga insikter i hur det är att arbeta med känsliga ämnen där det kan vara svårt att få en direkt kontakt med användare. Jag fick även erfarenhet att arbeta med känsliga uppgifter samt personer som hade tystnadsplikt.
​
​




Konceptbilder för appen Connect
Själva designprocessen utgick ifrån den klassiska double diamond med de fyra stegen Discover, Define, Develop och Deliver. Genom hela processen arbetade vi mycket med skisser, wireframes och mockups. Några av de viktigaste delarna i processen var:
​
Känsligt ämne
Projektet var väldigt intressant att arbeta med då ensamhet och psykiskohälsa är väldigt känsliga ämnen och vi insåg att det skulle vara svårt att komma i kontakt med potentiella användare. Vi tog därför fram en anpassad arbetsprocess som utgick ifrån ett kvalitativt perspektiv men utan användarkontakt. Fokuset i vår process låg på att samla in data från tidigare gjorda studier och redan sammanställda data från andra högskolor, studentorganisationer och folkhälsomyndigheten. Vi genomförde också intervjuer med anställda på Studenthälsan. Förutom att vi arbetade med känsliga ämnen behövde vi även arbeta med stor hänsyn till den tystnadsplikt som de anställda hade.
App
Tidigt i arbetet så framgick det att tjänsten som vi skulle ta fram inte fick vara påfrestande för Studenthälsan då de redan hade fullt upp med sin dagliga verksamhet. Vi började därför utforska olika ideer som kunde användas tillsammans med Studenthälsan utan att de krävde extra arbete från deras sida. Vi landade slutligen i en app som kunde fungera fristående från Studenthälsans vardagliga arbete men att de anställda på Studenthälsan fick tillgång till ett admingränssnitt så att de kunde vi behov följa det som hände i appen.
Utvärdering
En aspekt som var väldigt viktigt när vi arbetade i detta projekt var att förstå de barriärer som ensamma studenter upplevde. Under vår process fick vi reda på att många studenter kände sig mer bekväma när de kunde vara anonyma men samtidigt kände sig mer obekväma när de var bland andra personer som var anonyma. För att kunna tackla den utmaningen testade vi många olika koncept och idéer för att hitta balansen mellan öppenhet och anonymitet. Totalt gjordes över 500 artboards/frames i Figma för att undersöka konceptet.
​
För att öka vår förståelse genomförde vi en kortare undersökning med några studenter från Högskolan i Halmstad. Undersökningen gick ut på att studenterna fick skapa sin egen profil i vår prototyp genom att fylla i den information som de var bekväma med att dela ut. Sedan fick de läsa ett antal påhittade profiler i tron om att det var andra studenters profiler. Efter att de läst igenom de påhittade profilerna blev de sedan ombedda att boka in en tid för en workshop med några av de andra ”studenterna”. Efter undersökningen fick deltagarna svara på frågor där de fick berätta om sina val.
​
Resultatet gjorde det möjligt för oss att få fram vilken information som ansågs vara nödvändig för att en profil skulle kännas tillräckligt personlig för att deltagarna inte skulle känna sig obekväma. Undersökningen gav oss även insikter om vilken information som var för personlig och vilken information som inte behövdes i profilerna.





Figma prototyp som användes vid utvärderingen
Färgval
Ett krav som vi fick från studenthälsan var att tjänsten skulle kännas igen av studenter på Högskolan i Halmstad men samtidigt inte förknippas med studier. Vi undersökte utmaningen mycket och en av de lösningarna vi kom fram till var valet av färgtema. Färgerna till konceptet togs fram efter en analys av de populäraste sociala apparna som fanns på marknaden, några exempel var Instagram, Gofriendly och Tinder. Analysen visade att många tjänster på marknaden använde sig av varma färger ofta i kombination med olika nyanser på samma sida. Vi tog även fram olika färgkoncept som vi visade för en grupp studenter på högskolan där de fick berätta hur de uppfattade färgerna.
För att tjänsten inte skulle förknippas med studier så valde vi bort de färger som högskolan använde sig av i sin grafiska profil och resultatet blev därför ett färgtema i orange/rosa toner.




Förslag på färgval